Skip

9 dingen die je moet weten als eigenaar van een houtgestookte hottub

Heb je onlangs een houten hottub aangeschaft of ben je aan het oriënteren of een houtgestookte hottub bij je past? Om de hottub op z’n plek te zetten en klaar te maken voor je eerste hottub sessie vergt enige voorbereiding. Waar je precies op moet letten leggen we je hier uit. Een goede voorbereiding scheelt namelijk het halve werk!

1. Fundering

Een houtgestookte hottub moet op een stevige basis komen te staan. Een vlakke harde ondergrond dat 100% waterpas staat is daarbij van belang. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Beton
 • Tegels
 • Stenen
 • Houten vlonder

Een hottub trap dient ook op een harde ondergrond geplaatst te worden. Deze kun je apart bestellen in de webshop en draagt bij aan een prettige en veilige in- en uitstap. Plaats ook de trap op een stroeve ondergrond voor extra veiligheid zodat deze tijdens gebruik niet wegglijdt.

Fundering houten hottub beton, tegels, stenen, houten vlonder

2. Afvoer monteren

Op aanvraag kunnen wij alvast de afvoer voor monteren. Indien je dit zelf wilt oppakken, vertellen wij jou graag hoe je dit het beste kunt doen:

 1. Steek de speedboor (16 mm) gecentreerd in het puntje van de tule en boor deze rechtdoor.
 2. Steek de slang over de tule en draai de slangklem vast. Zorg ervoor dat de slangklem nooit onder de hottub uitsteekt.

Heb je een hottub met externe houtkachel dan dien je voor het doorboren van de tule een sleuf te maken in de isolatiering waar de afvoerslang doorheen kan. Mocht je de hottub gaan leegpompen met een filterset of -pomp dan raden we je aan om contact op te nemen met onze hottub specialisten.

3. Plaatsing van de houten hottub met externe kachel

Bij levering liggen twee losse slangklemmen in de houtkachel.

 1. Hang deze over de twee zwarte slangen welke aan het bad bevestigd zitten.
 2. Schuif de in- en uitgang van de externe kachel in deze 2 zwarte buizen. Zorg ervoor dat de kachel dusdanig wordt geplaatst dat de onderkant van de poten gelijk zijn met de onderkant van de hottub.
 3. Draai bij de in- en uitgang van de kachel de slangklemmen vast om de buizen heen.

Maak je gebruik van een bochten set om de externe kachel te bevestigen?

Met een bochten set kun je de kachel 90 graden draaien. Op deze manier bevestig je de externe kachel aan de hottub door middel van een bochtenset.

 1. Zorg er voor dat het uiteinde van de tules van de kachel aansluit op de kunststof bocht, dit houdt in dat de slang van de bocht naar de kachel maximaal 12 cm lang moet zijn.
 2. Draai daarna de slangklemmen om de slang vast zodat er geen ruimte tussen de kachel en de bocht zit. Belangrijk: let op dat de bovenkant van de bovenste slang boven de externe kachel uitkomt zodat er geen lucht in de kachel blijft staan. 
 3. Draai de afvoer van de externe kachel dicht door aan de moer te draaien zodat deze uit zet, let op dat u de afvoer dop er niet te ver in drukt, deze moet tot de helft van het rubberen gedeelte zitten.
 4. Zorg dat na het vullen van het bad er geen lucht meer in de kachel aanwezig is. Het water niveau moet minimaal 10 cm hoger zijn dan de doorvoer van de kachel.

Tip: Laat nooit water in de externe kachel bevriezen.

Bochten set houten hottub met externe kachel ticra outdoor houtgestookte hot tub

5. Hoe plaats ik de afdekplaat van de interne kachel?

Het plaatsen van een afdekplaat heeft vele voordelen:

 • Snellere opwarmtijd
 • In combinatie met een deksel houdt het vuil en ongedierte buiten de hottub
 • Het warme water blijft langer op temperatuur

Een RVS afdekplaat voor een interne kachel monteert u op de volgende manier:

 1. Plaats het houten beschermhek voor de interne kachel
 2. Leg de plaat over de kachel en zorg dat deze goed in het midden ligt zodat de plaat geen contact kan maken met de kachel.
 3. Teken de 3 gaatjes bovenin de RVS-plaat af en haal de RVS-plaat weer weg zodat u de afgetekende puntjes kunt opboren met de meegeleverde 2 mm boor, totdat de meegeleverde nagels er in passen.
 4. Plaats de RVS nagels met de smalle kant naar beneden in de gaatjes en tik deze voorzichtig aan met een hamer.
 5. Verwijder de beschermlaag van de plaat indien deze er nog op zit.
 6. Plaats de RVS-plaat weer terug op de hottub. Kijk voor de zekerheid na of de RVS-plaat nog goed gecentreerd is en geen contact maakt met de kachel.

6. Vul de hottub met water en maak klaar voor gebruik

Wanneer hottub waterpas staat op een verharde ondergrond, de kachel is geïnstalleerd en de optionele afdekplaat is geplaatst kan je beginnen het met vullen van de kuip. Volg de volgende stappen wanneer je de hot tub voor het eerst in gebruik gaat nemen:

 1. Vul het bad met water tot minimaal 10 cm onder de bovenrand. Wanneer het bad volledig gevuld is, kan de kachel aan.
  Belangrijk: steek de kachel nooit aan voordat het bad volledig is gevuld! De kachel loopt ernstige schade op – of gaat stuk wanneer deze wordt aangestoken voordat de hottub is gevuld met water.
 2. Gebruik voor het stoken van de kachel uitsluitend schoon en droog hout (max. 18% vocht) De meest ideale temperatuur bedraagt 36°C – 38°C. Stook de Hottub nooit op tot boven de 40°C.
 3. Voordat de kachel wordt aangestoken schuif je het ventilatie rooster van de kachel open.
 4. Stapel een klein beetje aanmaakhout in de kachel, steek dit aan met een aanmaakblokje en sluit de kacheldeur (externe kachel) of leg de deksel over de opening van de kachel (interne kachel). Laat het vuur gelijkmatig 3-5 minuten branden en plaats vervolgens een aantal blokken gekloofd hout in de kachel.

Indien nodig kun je de kachel tussentijds nog een keer bijvullen met één blok hout per keer. Let bij het stoken van de kachel goed op dat je geen contact maakt met de kachelpijp of de kachel zelf, aangezien deze heel erg warm kunnen zijn.

Tip: Als je de kachel aangestoken hebt, plaats dan de deksel op de hottub om warmteverlies tegen te gaan.

meer informatie over hottubs Houtgestookte kachel aansteken hottub ticra outdoor

7. Watertemperatuur in de hottub regelen

Wanneer het water circa 34°C is, zal de kachel nog voldoende warmte afgeven om tot een temperatuur van 38°C te verwarmen.

Regelen van watertemperatuur middels een externe kachel
Tijdens de hottub sessie kan je eenvoudig de temperatuur (luchttoevoer) regelen door bij de externe kachel de aslade en/of rooster open of dicht te schuiven.

Regelen van watertemperatuur middels een interne kachel
Bij de interne kachel kan je de temperatuur regelen door de deksel verder naar links open of dicht te schuiven.

Als het water de gewenste temperatuur heeft bereikt, schuif je het rooster, aslade of deksel bijna helemaal dicht. Doorgaans is het water bij de kachel warmer dan aan de andere kant van de Hottub, daarom is het gebruikelijk dat u soms door de Hottub heen roert met een peddel zodat de temperaturen goed verdeeld blijven.

Belangrijk: Wij adviseren je om kinderen uitsluitend onder begeleiding van een volwassene gebruik te laten maken van het warme bad.

meer informatie over hottubs Houtgestookte kachel aansteken hottub ticra outdoor

8. Hygiëne van het hottub water

Het klinkt vast bekend in de oren dat stilstaand water kan zorgen voor bacteriën zoals schimmels of legionella. Om dit grotendeels te voorkomen kan je het water het beste na elke hottub sessie verversen. Wanneer je het badwater langer dan een paar sessies goed wenst te houden kan je een waterzuiveringssysteem gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om met een biologische afbreekbaar reinigingsmiddel uw badwater langer gezond, helder en schoon te houden en/of eventuele waterbacteriën te voorkomen.

Belangrijk: gebruik nooit chloor of agressieve middelen in het warme bad. Dit is niet alleen schadelijk voor jouw gezondheid, maar ook kan dit de aluminium kachel ernstig aantasten.

Wil je meer informatie over hygiëne? Vraag één van onze hottub specialisten, zij geven jou graag advies.

9. Legen van de Hottub

Wanneer je hebt genoten van de hottub sessie en het bad weer wilt legen of wilt schoonmaken, wacht dan eerst totdat de kachel volledig uitgebrand en afgekoeld is. Laat het bad leeg lopen door de kraan aan de voorzijde los te draaien. Maak de hot tub schoon (eventueel met een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep) en leeg de aslade van de hottub. Verwijder ook regelmatig het as uit de kachel om een betere hitte geleiding en verbranding te creëren. Voor een hottub met interne kachel adviseren wij dit te doen met een speciale as schep. Wanneer dit alles gereed is, plaats dan het deksel op de hottub.

Samengevat de belangrijkste punten

We hebben je veel informatie gegeven over de voorbereiding en gebruik van de hottub. We zetten nog even de belangrijkste punten op een rij:

 • Steek de kachel nooit aan voordat het bad volledig is gevuld (10 cm onder de rand);
 • De kachel en kachelpijp worden gloeiend heet. Raak deze nooit aan wanneer deze aanstaat of nog aan het afkoelen is;
 • Laat het water nooit uit de hottub lopen wanneer de kachel nog brandt;
 • Laat kinderen niet alleen rondom en in de hot tub;
 • Laat het water in de hottub nooit warmer worden dan 38 graden;
 • Gebruik de houten hottub alleen waar deze voor is gemaakt;
 • Laat het water in de hottub nooit bevriezen;
 • Zorg dat elektrische apparatuur in de buurt van de hot tub geaard wordt;
 • Gebruik nooit chloor of andere agressieve middelen in de hottub;
 • Twijfel je aan de kwaliteit van het water? Laat het water uit de hot tub lopen en reinig de hot tub. Vul daarna weer met schoon leidingwater.

Hopelijk heb je veel aan bovenstaande tips en adviezen. Heb je nog vragen? Laat het ons weten. Onze hottub specialisten helpen je graag!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blog

Lees verder

Lees verder

Lees verder

Lees verder

Lees verder

Lees verder

Vorige
Volgende
Search

Harvia M3 met zijwanddoorvoer

• Houtgestookte saunakachel
• RVS afwerking voor duurzaamheid
• Efficiënte en gelijkmatige warmteverdeling
• Voorzien van aslade voor eenvoudige schoonmaak
• Aanbevolen voor ruimtes tot 13 m²
• Incl : RVS schoorsteenset, hitte beschermplaten en saunastenen

Neem direct contact op via:
Tel. nr: +31 321311564

Openingstijden:

Ma t/m vr: 8:30 – 17:30u
Zaterdag: 9:00 – 16:00u

De Oude IJssel 14
8253 PV Dronten

Showroombezoek plannen