Skip

Griep voorkomen met de sauna

Er komen regelmatig griepepidemieën voor, met name in de winter. Omdat griepvirussen door koude temperaturen langer kunnen overleven, is in de winter de kans groter dat je besmet raakt met het griepvirus of COVID-19, oftewel corona.

Tijdens de winter kruipen mensen bovendien vaker dichtbij elkaar, waardoor virussen en bacteriën gemakkelijker kunnen worden overgedragen. Ben je verkouden of voel je een griep opkomen? Blijf thuis en ga vooral niet naar een openbare sauna. Ben je een fervent saunabezoeker? Dan is een buitensauna in je eigen achtertuin een passende oplossing. Een saunasessie kan op twee manieren een positieve bijdrage leveren aan je griepverschijnselen:

 1. ter voorkoming van besmetting
 2. ter bespoediging van het proces

Wat zijn de symptomen van griep?

We voelen ons natuurlijk allemaal wel eens iets minder lekker. Maar wanneer kunnen we nu spreken van griepverschijnselen of een virusinfectie?

Beginfase van griep symptomen

In de beginfase van griep is het vaak lastig om vast te stellen of je daadwerkelijk griep heeft of dat er sprake is van een verkoudheid. Veelvoorkomende symptomen in deze fase zijn:

 • Keelpijn
 • Waterige ogen
 • Hoesten
 • Niezen
 • Loopneus
 • Vermoeidheid

Wanneer bovenstaande symptomen niet binnen enkele dagen verdwijnen, is de kans groot dat je besmet bent met het griepvirus. Wanneer je een virusinfectie hebt opgelopen kun je behoorlijk veel last hebben van meerdere griepsymptomen:

 • Koorts, meestal snel opkomend
 • Keelpijn
 • Bonzende hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Koude rillingen
 • Hoesten
 • Vermoeidheid

De sauna ter voorkoming van griep en verkoudheid

Niet iedereen die in aanraking komt met het griepvirus wordt ook daadwerkelijk ziek. Ziek worden heeft te maken met uw weerstand, oftewel de sterkte van uw immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem kan beter vechten tegen ziekteverwekkers. 

‘Train’ uw lichaam
Door middel van een gezonde leefstijl verhoogt je je weerstand; regelmatig een bezoek brengen aan de sauna biedt hierbij ondersteuning. Onderzoek aan de Finse Universiteit in Rurku heeft zelfs aangetoond de kans op een verkoudheid met 30% verminderd wanneer je regelmatig een bezoek aan de sauna brengt! In de sauna doet je lichaam namelijk zoveel warmte op, dat je de koudere temperaturen buiten als aangenaam ervaart. Regelmatig een bezoek brengen aan de sauna traint je lichaam als het ware voor temperatuurverschillen, wat een positief effect heeft op je weerstand.

Kortom: hoe hoger je weerstand is, hoe kleiner de kans is dat een verkoudheid of het coronavirus zich in je lichaam verspreidt. Een sauna is dus erg goed tegen een griep of verkoudheid!

sauna ter voorkoming van griep en verkoudheid, virusinfectie

De sauna ter bespoediging van het griepproces

Ziekteverwekkers die al in het lichaam aanwezig zijn, kunnen door de hitte makkelijker bestreden worden. Virussen houden namelijk niet van temperaturen hoger dan 37°C. Met een bezoek aan de sauna wordt het lichaam verhit; een soort kunstmatige koorts. Zo kun je de griep beter doorbreken.

Door transpireren verlies je tijdens een saunabezoek bovendien veel vocht. Dit transpiratievocht bestaat niet alleen uit water, maar bevat ook afvalstoffen. Een bezoek aan de sauna spoelt je lichaam dus als het ware schoon en hierdoor voel je je sneller beter.

Heb je koorts? Ga niet naar de sauna!
Wanneer je koorts heeft, mag je geen bezoek brengen aan de sauna. Bij koorts ligt jouw lichaamstemperatuur al hoger dan 38°C. Het is onverstandig om deze nog hoger te brengen.

Mag ik naar de sauna als ik verkouden ben of griep heb?

Heb je verkoudheid- of griepverschijnselen? Dan is het niet verstandig om naar een wellnesscentrum te gaan in verband met besmettingsgevaar van het Corona virus (COVID-19). Wil je toch je virusinfectie of je griep eruit zweten? Dan is een buitensauna in je eigen tuin een geschikte oplossing. Je kan dagelijks gebruik maken van je eigen sauna zonder dat andere mensen besmet raken of dat je zelf besmet raakt door andere saunabezoekers. Zo kan je toch genieten van de warmte en ontspanning, wanneer dat jou het beste uitkomt en dat op loopafstand in je eigen tuin!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blog

Lees verder

Lees verder

Lees verder

Lees verder

Lees verder

Lees verder

Vorige
Volgende
Search

Harvia M3 met zijwanddoorvoer

• Houtgestookte saunakachel
• RVS afwerking voor duurzaamheid
• Efficiënte en gelijkmatige warmteverdeling
• Voorzien van aslade voor eenvoudige schoonmaak
• Aanbevolen voor ruimtes tot 13 m²
• Incl : RVS schoorsteenset, hitte beschermplaten en saunastenen

Neem direct contact op via:
Tel. nr: +31 321311564

Openingstijden:

Ma t/m vr: 8:30 – 17:30u
Zaterdag: 9:00 – 16:00u

De Oude IJssel 14
8253 PV Dronten

Showroombezoek plannen